Av. Nüket Kulabaş Özalp Hukuk ve Danışmanlık Bürosunun Önemli Çalışma Alanlarından birisi de İzmir Miras Hukuku davalarıdır.
Miras Hukuku
Miras hukuku; avukatlık bürosu olarak sizlere sunduğumuz hukuk alanları arasında yer almaktadır. Kişilerin öldükten sonra mal varlıklarının paylaştırılmasını konu alan miras hukuku; son derece önemli bir hukuk dalıdır.
Miras hukuku ile ilgili detaylı bilgilere geçmeden önce miras kavramını incelemek çok daha doğru olacaktır. Bu doğrultuda miras; bireylerin yaşamlarını sürdürürken elde etmiş oldukları mal varlıklarının ölümden sonra en yakınların kalması olarak açıklanabilmektedir. Miras hukukuna göre kişiler mal varlıklarını istedikleri kişilere bırakabilmektedir. Fakat kişilerin ölmeden önce bununla ilgili bir vasiyetname bırakması gerekmektedir. Bu sayede mirasını bırakmak istediği kişiler resmiyette belirlenebilmektedir. Kişilerin bu yönde herhangi bir talebinin olmaması durumunda ölen kişinin mal varlığı doğrudan mirasçılarına geçecektir.
Miras Hukukunda Zümre
Miras hukukunda mal paylaşımı kanuna göre belirlenen zümreler ile gerçekleştirilmektedir. Miras hukukunda mal paylaşımında zümrelerin ilk sırasında bulunan kişilere zümre başı adı verilmektedir. Zümre başı yaşıyorsa altsoylarda ki kişiler yasal hak sahibi değildir. Zümreleri aşağıdaki gibi detaylandırabilmemiz mümkündür.
Birinci Zümre Mirasçılar
Birinci zümre mirasçılar, miras bırakan kişinin ölümünden sonra ilk sıra da yer alan mirasçılardır. Miras bırakan kişinin torunları, çocukları, eşi ve bunlardan sonra doğan kişileri ifade etmektedir.
İkinci Zümre Mirasçılar
Ölen kişinin birinci derece akrabalarından sonra gelen ikinci derece mirasçılar ikinci zümre mirasçılar olarak adlandırılmaktadır. Bunlar miras bırakan kişinin anne ve babasıdır. Anne ve babanın mirasçı olabilmesi için birinci zümreden hiç kimsenin kalmaması gerekmektedir. Miras bırakanın anne ve babasının ölmesi durumunda kardeşler mirasçı olabilmektedir.
Üçüncü Zümre Mirasçılar
İkinci dereceden hiç kimsenin kalmaması durumunda üçüncü zümre mirasçılara miras hakkı geçmektedir. Üçüncü zümre mirasçılar ölen kişinin büyükannesini ve büyükbabasını ifade etmektedir. Miras bırakan kişinin kendisinden önce ölmüş olan büyükannesinin ve büyükbabasının yerine ise bir altsoy mirasçı olarak kabul edilir. Yani kişinin amcası, halası, dayısı ve teyzesi eşit miktarlarda hak sahibi olmaktadır.
Miras Hukuku Avukatı
Miras hukuku avukatı, bu alanda ki davalara bakan profesyonel ve deneyimli avukatlardır. Sizin de miras hukuku alanında miras davalarınız varsa ve profesyonel bir destek arıyorsanız doğru adrestesiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.